Lamsvleesrecepten

Lamsfilet met sinaasappelsaus voor 4 personen

0 min voorbereiden
25 min bereiden

bevat per portie 345 kcal 32 g eiwit 19 g vet 13 g koolhydraten

Ingrediënten
2 perssinaasappels
4 teentjes knoflook, in plakjes
1 grote ui, gesnipperd
1 theelepel tijm
½ theelepel rozemarijnnaaldjes
½ eetlepel vloeibare honing
2 theelepels mosterd
50 g boter
4 stukjes zeeuwse biologische lamsfilet à 75 g
3 eetlepels crème fraîche

Bereiden
Snijd van 1 sinaasappel een stukje schil van ca. 5 cm af. Snijd dit stukje
in flinterdunne reepjes. Breng de reepjes schil in een pannetje met ruim
water aan de kook, laat ze 5 minuten zachtjes koken en daarna in een zeef
uitlekken. Pers de sinaasappels uit. Doe het sinaasappelsap met de knoflook,
de ui, de tijm, de rozemarijn, de honing en de mosterd in een steelpan en
laat het geheel ca. 15 minuten zachtjes koken. Pureer de saus met een
staafmixer of wrijf de saus door een zeef. Verhit de boter in een koekenpan
en bak de lamsfilets in ca. 4 minuten bruin en van binnen rosé. Bestrooi ze
met zout en peper. Leg de lamsfilets op een warm bord, dek ze af met
aluminiumfolie en houd ze warm. Roer de gepureerde saus en de crème fraîche
door het bakvet en laat de saus inkoken tot hij goed van dikte is. Leg de
lamsfilets op vier warme borden. Schenk de saus erover en garneer met de
reepjes sinaasappelschil.

Extra benodigd
Staafmixer of zeef, aluminiumfolie


Lamsvlees met doperwten en artisjokken voor 6 personen

0 min voorbereiden
45 min bereiden

Ingrediënten
3 eetlepels olijfolie
1 grote ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, gesnipperd
1 theelepel kurkuma
1 mespunt saffraan
1 theelepel gemberpoeder
1¼ kg biologische zeeuwse lamsbout of lamsschouder, in stukken
10 verse of diepgevroren artisjokbodems
1 kg verse of diepgevroren doperwten
1 ingelegde citroen, in reepjes
150 g groene olijven

Bereiden
Giet de olie in een stoofpan. Voeg de ui, knoflook en de specerijen toe.
Roer er 250 ml water door. Voeg het in stukken gesneden vlees toe. Leg een
deksel op de pan en smoor het vlees 15 minuten op laag vuur.

Voeg 150 ml water toe. Breng de inhoud van de pan aan de kook en voeg de
artisjokbodems en de doperwten toe. Kook alles ca. 10 minuten zachtjes door,
tot de saus is ingekookt en de groenten gaar zijn.

Schep het vlees met de saus in een ronde schaal en garneer het gerecht met
de reepjes citroen en de olijven.


Lamsvlees met paprika en pepers voor 4 personen

0 min voorbereiden
20 min bereiden

Ingrediënten
500 g biologisch zeeuws lamspoulet
gemalen komijn
olijfolie
3 milde groene (Turkse) pepers, in dunne ringen
1 rode (Spaanse) peper, fijngehakt
2 uien, gesnipperd
2 rode (punt)paprika's, in reepjes
8 kleine of 4 grote trostomaten, in partjes

Bereiden
Bestrooi de reepjes lamsvlees met zout, peper en komijn.

Verhit een beetje olie in de grootste pan en fruit hierin op laag vuur de
groene en rode peper met de ui in ongeveer 5 minuten.

Zet het vuur hoog en bak de paprikareepjes mee. Voeg het vlees toe. Bak dit
snel bruin en doe dan ook de tomaten erbij. Laat het geheel goed heet worden
en breng op smaak met zout en peper.

Serveer met (Turks of Marokkaans) brood, in pitabroodjes of met rijst.


Pitabroodje met rucola en lamsvlees voor 4 personen

0 min voorbereiden
20 min bereiden

Ingrediënten
2 theelepels paprikapoeder
½ theelepel gemalen komijn (djinten)
300 g biologisch zeeuws lamspoulet
3 eetlepels olijfolie
8 pitabroodjes
150 g Griekse yoghurt
1 teentje knoflook, geperst
60 g rucola, in stukjes gescheurd
½ komkommer, in blokjes

Bereiden
Meng de kruiden door de reepjes lamsvlees. Verhit de olijfolie in een wok en
roerbak het vlees op hoog vuur snel bruin. Rooster intussen de pitabroodjes
in de broodrooster. Roer in een kommetje de yoghurt los met zout en peper en
voeg de knoflook toe. Snijd de pitabroodjes open en schep de komkommer,
rucola en de reepjes vlees erin. Schep er wat knoflooksaus over. Serveer
direct.

Extra benodigd
Broodrooster


Pizza met courgette en lamsvlees voor 4 personen

0 min voorbereiden
30 min bereiden

Ingrediënten
400 g zeeuws biologisch lamsgehakt
4 theelepels chilipoeder
1 theelepel kaneel
½ theelepel gemalen komijn (djinten)
3 eetlepels olijfolie
1 blikje tomaatstukjes
2 ciabatta's
1 courgette, in kleine blokjes
1 (rode) ui, in kleine blokjes
2 eetlepels majoraan, fijngehakt
2 bolletjes mozzarella, in plakjes

Voorbereiden
Verwarm de oven voor op 200 °C

Bereiden
Meng het lamsgehakt met het chilipoeder, de kaneel en de komijn. Verhit 1½
eetlepel olijfolie in een koekepan en rul het gehakt, bak het snel bruin.
Roer de tomaatstukjes met vocht erdoor en voeg zout en peper naar smaak toe.
Laat dit ca. 2 minuten zachtjes sudderen. Snijd de ciabatta's overlangs open
en halveer de stukken. Leg de stukken ciabatta op de bakplaat en strijk het
lamsvleesmengsel erover uit. Verdeel de courgette, ui en majoraan erover en
dek het geheel af met plakjes mozzarella. Druppel er nog wat olijfolie over.
Bak de pizzasneetjes in de oven in ca. 15 minuten mooi bruin. Lekker met een
frisse groene salade.



Gebraden lamsbout voor 6 personen

0 min voorbereiden
1:40 uur bereiden

Ingrediënten
2 takjes rozemarijn
3 teentjes knoflook, fijngehakt
75 g pancetta, fijngehakt
2 kg zeeuwse biologische lamsbout
1 grote ui
125 ml olijfolie
375 ml droge witte wijn

Bereiden
Verwarm de oven voor op 230 °C. Pluk de naaldjes van de takjes rozemarijn.
Hak met een mes de rozemarijn, knoflook en pancetta tot een grove pasta.
Breng op smaak met zeezout en versgemalen zwarte peper.

Maak met een mesje in de hele lamsbout inkepingen van 1 cm diep. Wrijf het
vlees in met het rozemarijnmengsel en duw ook wat in de inkepingen.

Pel de ui en snijd hem in vier dikke plakken. Leg die in het midden van de
braadslede. Leg de lamsbout erop, schenk de olijfolie erover en braad het
vlees 15 minuten.

Zet de oven op 180 °C en schenk 250 ml van de wijn erbij. Braad het vlees in
1¼ uur mediumrood, of naar keuze langer of korter. Bedruip het vlees
regelmatig en schenk er wat water bij als het braadvocht dreigt te
verbranden. Leg het vlees op een voorverwarmd bord, dek het losjes af met
aluminiumfolie en laat het 10 minuten op een warme plaats rusten.

Neem de ui uit de braadslede en schep overtollig vet van het braadvocht. Zet
de braadslede op het fornuis op hoog vuur, schenk de rest van de wijn erbij
en kook het vocht in 3-4 minuten in tot een dikke saus. Breng op smaak met
zout en peper.

Snijd het vlees, leg het op voorverwarmde borden en schep er wat saus over.

Extra benodigd
Aluminiumfolie



Lamsrack in een korst van verse kruiden voor 4 personen

0 min voorbereiden
45 min bereiden


Ingrediënten
4 witte boterhammen
½ bosje verse salie
½ bosje platte peterselie
6 takjes verse tijm
120 g zachte boter
1 zeeuwse biologische lamsrack van ca. 8 ribben van 1,2 kg
1 theelepel grove mosterd

Bereiden
Verwarm de oven voor op gasstand 7 / 210 °C.

Snijd de korstjes van de boterhammen en hak dan de boterhammen fijn met een
mes. Pluk de blaadjes van de verse kruiden. Hak ze vervolgens heel fijn,
samen met de broodkruimels. Voeg de zachte boter toe, meng alles zorgvuldig
met wat zout en peper. Je krijgt zo een redelijk dik en compact mengsel. Rol
het tussen twee vellen bakpapier met een deegroller uit tot een rechthoek
van het formaat van de bovenkant van het ribstuk.

Braad het vlees eerst 10 minuten in de oven, haal het er dan uit en bestrijk
het met de grove mosterd. Trek voorzichtig het bovenste vel bakpapier van
het uitgerolde kruidenmengsel. Leg vervolgens het kruidenmengsel op het
lamsrack, druk het zachtjes aan en trek dan heel voorzichtig het tweede vel
bakpapier eraf.

Zet het afgedekte ribstuk 20 minuten terug in de oven. Zet dan de oven uit
en open en Iaat het vlees zo nog 5 minuten rusten voordat je het opdient.

Extra benodigd
Bakpapier, deegroller

Variatietip
Je kunt de salie vervangen door een bosje verse dragon of koriander.



Lamskoteletten met rozemarijn voor 4 personen

0 min voorbereiden
20 min bereiden

bevat per portie 505 kcal 27 g eiwit 44 g vet 1 g koolhydraten

Ingrediënten
8 a 12 zeeuwse biologische lamskoteletten
1 eetlepel rozemarijnnaaldjes
50 g kruidenboter
1 ui, in ringen
bereiden
Bestrooi de lamskoteletten met zout, peper en rozemarijn. Verhit de
kruidenboter in een koekenpan. Bak de lamskoteletten in ca. 15 minuten
goudbruin en gaar, keer ze regelmatig. Bak de laatste 5 minuten de uiringen
mee. Leg de lamskoteletten op twee borden en verdeel de uiringen erover.
Lekker met rijst en sperziebonen.